Sov bättre på resan – och njut mer av semestern

Oavsett om resan sker med buss, tåg eller flyg så är det skönt att kunna slappna av och sova under resan. Då kommer man fram utvilad till resmålet och kan direkt ta del av de utflykter och äventyr som väntar. Har du svårt att sova på resan så prova med lite hjälpmedel. Ett tips är att köpa dessa ett par veckor före resan och prova dem i hemmet. Hur känns det att ha på sig sovmasken? Kan du hitta stöd med en bra nackkudde osv.

 

Jag vill sova på resan
Jag vill kunna sova på resan!

 

Sovmasken – Ger totalt mörker

Även om ljuset släcks ner något i kabinen på flygplanet under nattimmarna så blir det aldrig helt svart. Det finns alltid ett visst ledljus så att man ska hitta fram utan att behöva snubbla sig fram. Samtidigt behöver vissa det så mörkt som möjligt för att skapa ro och somna in.

I detta fall passar sovmasken bra. En mask som dras över ögonen och spänns fast bakom huvudet. Den vanligaste modellen består av ett tyg som ligger ovanpå ögonen som därmed skapar totalt mörker. Det finns även de som skapar ett lätt tryck eller med kylfunktion. De senare används däremot oftare av de som har huvudvärk och vill mildra dessa problem.

 

Exempel på produktTempur Sovmask hos Svenskhälsokost.se

 

Öronproppar eller ljudisolerande hörlurar

De enklaste öronpropparna kostar inte många kronor och kan köpas på både apotek, på Clas Ohlsson och större varuhus. Ett alternativ är att välja öronproppar som sitter på en båge. Tack vare den konstruktionen sitter de lättare på plats och ramlar inte ut lika lätt.

Det finns visserligen en fördel med öronproppar då dessa är små och enkla att hantera men ska ljudet helt stängas ute ger ofta ljudisolerande hörlurar bättre effekt. Men även dessa har både fördelar och nackdelar.

Nackdelen med hörlurar är att det krävs ljud i dessa för att de ska ”konkurrera” ut ljudet från medpassagerarna. De som har svårt att sova till musik eller ljudbok bör därmed välja vanliga öronproppar.

En annan nackdel är att de som stänger ute ljudet bäst är av de större modellerna. Det är så kallade over-earlurar. De täcker öronen helt men gör det lite svårare att sova med huvudet på sned. I val av hörlur bör man välja en produkt med brusreducering. Det betyder att ljud utanför reduceras bort i större grad.

 

Exempel på produktSony MDR-1000X från Elgiganten – Fick ”Bäst i Test” av Test.se 2018

 

Resekudde

Det bästa alternativet är om den egna kudden får följa med på resan. Det gör att man både känner sig hemma samtidigt som man vet att den är skön för huvud och nacke. Däremot är det inte säkert att den egna kudden är lika skön när man sitter på tåget som ligger i sängen hemma. Testa hemma först och sätt dig på en stol vid en vägg och prova kudden. Den kan vara perfekt – eller för stor.

Många väljer att inte ta med sin egen kudde i handbagaget eftersom den är för stor. Skulle den användas som stöd vid sömn skulle den till stor sannolikhet sträcka sig in till grannens plats.

I detta fall är det bättre att ha en speciell resekudde. En kudde som därmed är mindre vanliga sovkuddar men ändå med samma stabilitet och bekvämlighet som den egna kudden. Den kan med fördel tas med i specialförpackning där luften kan sugas ut vilket gör att kuddens omfång minskas betydligt.

 

Exempel på produktLiten resekudde hos Svenskhälsokost.se

 

Sov gott ! (Glöm inte att undvika dator- och mobilskärmar innan du vill sova)

Kommentarer är stängda. Publicerat av: admin