Resebolagens räntefria avbetalning – inte alltid så billig

Nästan alla resebolag erbjuder sina kunder att betala resorna på avbetalning. Det är klart att det blir ett säljargument mot de som kanske inte har råd att egentligen åka iväg. Att då få dela upp betalningen över kommande 12 månader kan vara lockande. Detta inte minst eftersom flera resebyråer erbjuder ”räntefri avbetalning”.

Det är lätt att tro att det betyder att man inte behöver betala något extra utöver vad resan kostar men börjar man titta noggrannare på villkoren så kanske de inte är lika fördelaktiga som man kanske tror vid första ögonkastet.

Orsaken till detta är att det alltid tillkommer två slags avgifter. Först kommer en uppläggningsavgift på några hundra. Vanligtvis ligger kostnaden på ca 300-400kr. Den andra avgiften är aviavgift som skickas ut varje månad som används vid betalning. En vanlig kostnad för denna är 25-35kr/st.

Så om en person väljer att delbetala sin resa över ett år kommer personen betala en hel del. Om man räknar med en uppläggningsavgift på 400kr och aviavgift på 30kr blir den totala kostnaden 760kr.

Är det dyrt att betala 760kr extra för att åka på en resa? Nej, inte kanske om man bara ser på kronor och ören. Men man bör även se på helheten.

En charterresa kostar oftast kring 5-7000kr. Om resan kostar 7000kr och delbetalning väljs över 12 månader kommer alltså den effektiva räntan på dessa räntefria lån vara över 10%.

Det blir än mer intressant om man väljer att betala resan på 6 månader. Även då är uppläggningsavgiften 400 och aviavgiften 30kr. På sex månader skapar detta en kostnad på 580kr.

Om det är samma resa, på 7000kr, som ska återbetalas innebär detta en effektiv ränta på över 15%.

Om samma person istället väljer att teckna ett privatlån så kan detta vara betydligt bättre ekonomiskt. Om lånet tas utan uppläggningsavgift och aviavgifter och enbart med ränta kan man få en betydligt lägre kostnad.

Med en räntekostnad på 10% skulle lånet på 7000kr ge en kostnad på 700kr på ett år. Redan där är det billigare. Om istället lånet återbetalas efter 6 månader blir kostnaden bara 350kr. Det är långt under vad det kostar med resebolagens räntefria alternativ.

Kommentarer är stängda. Publicerat av: admin