Luftkonditionering vanlig lyx på hotell

En av de saker de flesta njuter mest av på hotell, är luftkonditioneringen. Frukostbuffé och att slippa städa är andra fördelar med hotell. Det är självklart att luftkonditionering ska finnas på hotellet och den skänker vanligtvis ett stort välbehag, särskilt under sommarens värmebölja.

Fortfarande ovanligt i svenska hem

Samtidigt som luftkonditioneringen är ett naturligt inslag på hotell, arbetsplatser och i affärer, är det fortfarande ovanligt i hemmet – åtminstone i svenska hem. I många andra länder är det självklart med luftkonditionering. I varma länder är luftkonditionering lika självklart, som uppvärmning i nordiska hem. Visst har vi inte det varmaste klimatet i Sverige, men det klagas friskt över värmen under sommarens hetta. Vi mår helt enkelt inte så bra när det blir för varmt.

Luftkonditionering ger välbefinnande

Samtidigt mår vi bra av luftkonditionering, eller rättare sagt, vi mår bra av att det är en lagom temperatur. Både för varmt och kallt påverkar koncentrationsförmåga och prestationsförmåga. Vetenskapliga studier har visat på en rad positiva effekter av luftkonditionering, som exempelvis bättre sömn. Det är med andra ord inte konstigt att vi trivs så bra på hotellen.

Billigare än du tror

Samtidigt är luftkonditionering inte alls så dyrt som många tror. En fast anläggning utgör en mindre investering, men drar sedan mycket lite energi. Med hjälp av värmepumpsteknik, kan värmepumpen flytta värme inifrån och ut, med en mycket låg energiförbrukning.

I Norden är det i ärlighetens namn inte hysteriskt varmt på sommaren. Ändå mår vi bättre och sover bättre med lite extra svalka. Bara att få ned inomhustemperaturen med några grader, kan räcka långt, och det krävs mycket lite energi för att genomföra den operationen.

–          Läs mer om luftkonditionering

Utnyttja din luft-luftvärmepump

Om du har en luft-luftvärmepump, behöver du inte ens köpa ett nytt aggregat. Luft-luftvärmepumpar kan nämligen fungera omvänt och ge kyla istället för värme. Det är bara att slå om till kyl-läget. Det kostar kanske ett par hundra extra under sommaren, mot att inte sätta på luftkonditioneringen – men det kan det väl vara värt?

Kommentarer är stängda. Publicerat av: admin