Bilverkstädernas logistik kräver reservdelar på resan

Ett urval av reservdelar till bil

Det fanns en tid då man kunde gå in på en bilverkstad och be om ett torkarblad till en viss modell eller ett tändstift till en annan bilmodell. Lika enkelt är det inte idag. Att ha lager kostar pengar och verkstäderna beställer därför främst de produkter som kunden efterfrågar.

 

Det blir kostnadseffektivare för verkstaden men något krångligare för den bilist som har bråttom att få bilen lagad. Detta kan vara en av orsakerna till att online företag från framförallt Tyskland blir allt mer populära hos konsumenterna, priset brukar också bli betydligt billigare, självklart inverkar även detta.

 

Detta framförallt inför bilsemestern då man helst av allt inte vill mötas av ”den reservdelen kommer hem om tre dagar” på bilverkstaden.

Varför?

Det är lätt att förstå varför bilverkstäderna håller nere på lagret. Det finns ett mycket stort utbud av bilmodeller och att ha hemma reservdelar till fler modeller än de allra vanligaste är inte lönsamt. Detta inte minst när det kommer nya modeller på marknaden hela tiden och lagret inom kort blir ”omodernt” och att inte några kunder efterfrågar just dessa delar.

Problem?

Så länge man har tid att lämna in sin bil på verkstaden några dagar är detta inget problem. De flesta klarar av detta när man lämnar in bilen på sin hemort. Men problemet uppstår om man är på semester på annan ort. Att vänta tre dagar på att en reservdel ska bli beställd är inte ett alternativ. Verkstädernas val av att hålla nere lagret slår därmed extra hårt mot semesterfirarna och de som inte kan vara utan sin bil under några dagar.

Lösning!

En tydlig lösning är att ha med sig de mest vitala reservdelarna på bilresan. Detta både klassiskt förbrukningsmaterial till lite mer avancerade reservdelar. Det handlar då inte om att man själv ska kunna montera allt utan att man har med sig rätt del den dagen då något går sönder. Kör in på bilverkstaden och få hjälp. De har kunskapen men inte reservdelen. Du har reservdelen men inte kunskapen. En kombination som brukar kunna bli en bra lösning.

 

Försök däremot att enbart välja stora etablerade företag som erbjuder sig att laga bilen så som exempelvis Mekonomen eller liknande. Orsaken är för det första att man vet att servicen och kvalitén håller sig hög. Att chansa ute på en resa är inte helt rätt. För det andra finns möjligheten att följa upp problemet när man kommer hem genom att gå till samma verkstadskedja.

Kommentarer är stängda. Publicerat av: admin