Att se eller göra i Gävle

Många förknippar kuststaden Gävle med hockeylaget Brynäs, Julbocken, GIF (fotbollslaget) och nöjesparken Furuvik. Och visst är dessa stora dragningskrafter till staden men det finns betydligt mer att besöka och se än bara det som är mest känt utanför stadens gränser. Här kommer fyra tips till dig som tänkt besöka staden framöver.

Bönan

Någon mil utanför Gävle ligger det pittoreska fiskesamhället Bönan. Det är fortfarande flera fiskare som lever på vad havet har att ge som har sin bas i Bönan men det var betydligt fler för 20-30 år sedan. Byn kännetecknas av fyren som enbart är öppen för guidade visningar och för att fisken är i fokus nästintill var man är. Här går att gå på fin fiskerestaurang med garanterat färsk fisk. Eller köpa böckling (rökt strömming) i olika former och smaker.  Men de allra flesta som åker hit på en semesterdag gör det bara för att strosa bland de fina båthusen, njuta av lugnet och den sköna naturen. Många åker även hit för att gifta sig i det lilla men mycket personliga fiskekapellet.

Tågmuseet

Sveriges största tågmuseum ligger i Gävle och bjuder gammal som ung på en historisk resa i tågets tecken. Här finns en mycket stor samling av gamla lok och vagnar som barnen faktiskt även får klättra upp på. På så vis skiljer de sig från ett vanligt museum och det är också därför som de mindre i familjen gillar detta ställe. Lägg där till att barnen får köra modelltåg och kan åka med på minitåget så är det uppenbart att de gärna stannar längre än planerat.

Sommarkväll

Ett relativt nytt evenemang som genomförs flera onsdagar under sommaren. På en sommarkväll har butikerna kring torget öppet flera timmar extra och minst en stor artist och kommer för att sjunga på en stor uppbyggd scen. Ett trevligt sätt att umgås på stan efter vanliga stängningsdags.

Limön

Ta limöbåten för ca 40kr och åk ut till Limön över en dag för att se en av Gävles vackraste bebodda öar. När man går i land från båten känns det som om att man förflyttat sig bakåt i tiden och det är lätt att känna igen känslan från Saltkråkan. Häftigast är att det att åka ut med årets första båt. Då står de som redan tagit sitt ön med egna båtar på ön och vinkar till alla på färjan långt innan man lägger till . Ett välkomnande som är speciellt – precis lika speciell som Limön är

Kommentarer är stängda. Publicerat av: admin