Att låna pengar till en resa

Vissa som suktar efter den där drömresan, men som inte riktigt har råd för tillfället, väljer att låna pengar för att kunna genomföra resan och få ett välförtjänt avbrott från vardagsstressen. Att låna pengar till en resa bör kanske inte vara det första alternativet – men om man till exempel väntar på skatteåterbäringen och vill planera resan till innan den kommer kan det bli en utväg att låna pengarna

Så vad kostar det egentligen?

I dagsläget ligger räntan (beroende på vilken bank man väljer) på ett privatlån på ungefär 3 % som allra lägst. Om vi ponerar att lånet är på 10 000 kronor skulle räntekostnaden bli 163 kr om man betalar av det under ett år. Vill man låna på det här viset skulle man behöva göra en inbetalning på 847 kronor per månad till banken. Av dessa 847 kronor skulle räntekostnaden motsvara 25 kronor första månaden och stiga gradvis ner till 2 kronor den tolfte månaden.

Exempel:

Betalningstillfälle Amortering Räntekostnad Inbetalning Skuldsaldo
Månad 1 822 25 847 9 178
Månad 2 824 23 847 8 354
Månad 3 826 21 847 7 528

Det här exemplet avser endast de tre första månaderna av 12

Vill man betala av det här lånet på en lite längre tid – säg två år – skulle det (jämt fördelat som i exemplet ovan) behöva göras en inbetalning på 430 kronor per månad. Totalkostnaden för räntan blir dock (föga förvånande) ungefär dubbelt så hög till skillnad från om man skulle välja att betala tillbaka det på ett år.

 

Det som ska betalas till banken om man väljer att betala tillbaka lånet över ett tidsspann på två år är 10315 kronor, vilket kan jämföras med 10163 kronor om man väljer det kortare tidsspannet på ett år.

 

OBS: Till dessa priser tillkommer ofta en uppläggnings- och aviavgift. Aviavgiften kan dock undvikas genom att välja e-faktura.

Kommentarer är stängda. Publicerat av: admin